lunes, 18 de mayo de 2009

Primera sessió projecte Enllaça't



Com ja vam presentar a la sessió anterior, el projecte del grup Picaparet porta per nom Enllaça't i treballem, mitjançant la metodologia de l'Aprenentatge Servei, l'educació intergeneracional. Aquest projecte tracta la implantació d'un taller d'introducció a les noves tecnologies per gent gran.

El passat dia 14 de maig es va celebrar al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet la primera sessió del projecte Enllaça't. Aquesta sessió tracatava la formació dels tecnomonitors que s'encarregaran de portar a terme el taller. La sessió va resultar de molt profit, amb un debat molt interessant en el que van sortir conceptes com Alfrabetització Digital, Escletxa Digital i Gent gran.

Us deixem unes fotos de la sessió, perquè us feu una idea de com volem treballar.

miércoles, 6 de mayo de 2009

Projecte Enllaça't!

Educere engega el Projecte ENLLAÇA'T!

QUÈ?
El projecte es basa en la creació d’un taller per a gent gran sobre l’introducció a l’alfabetització digital. La particularitat d’aquest taller és que el porten a terme joves voluntaris de la ciutat als que anomenarem tecno-monitors. Els joves reben una formació específica sobre aquesta etapa de desenvolupament, petites tècniques didàctiques i recursos d’ensenyament-aprenentatge.

QUI?
El projecte està dirigit per un grup de monitors que s’encarreguen de supervisar l’elaboració i l’execució del taller. Aquests preparen les sessions de formació dels joves tecno-monitors i es coordinen amb ells a les sessions amb la gent gran. D’aquesta manera, el projecte recau sobre els monitors que guien als joves, tot i que aquests joves tenen la responsabilitat de dur a terme l’activitat al centre cívic.

PER QUÈ?
L’alfabetització digital és el procés d’adquisició dels coneixements necessaris per conèixer i utilitzar correctament les “infotecnologies”. El projecte que presentem a continuació pretén treballar en aquesta línea i així poder garantir als grups en risc d’exclusió tecnològica la oportunitat d’iniciar-se en aquests coneixements.
El projecte forma part del pla APS i Educació Intergeneracional i està emmarcat al programa Prevenim l’Escletxa Digital.

A QUI?
El projecte té dos destinataris diferents. D’una banda, la gent gran del centre cívic de Singuerlín, a Sta. Coloma de Gramenet. Aquest grup de gent té entre 60 i 80 anys i són majoritàriament dones que han immigrat del sud d’Espanya als anys 60-70. Les participants no tenen cap formació prèvia sobre Noves Tecnologies i assumeixen nivells bàsics d’alfabetització.
D’altra banda, els joves voluntaris del projecte són alumnes del centre IES Ramon Berenguer IV de Sta. Coloma de Gramenet. Aquests alumnes tenen entre 13 i 15 anys i formen part de l’equip de tecno-monitors. Respecte del projecte, ells també són destinataris en tant que la metodologia que es farà servir per la preparació del taller requereix de nous aprenentatges que s’elaboraran durant el període del projecte.

COM?
El marc conceptual que engloba el projecte és l’aprenentatge-servei. “L’ApS és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.”

El taller es desenvoluparà en quatre sessions.

QUAN?
El primer contacte amb els tecno-monitors es farà el dia 04 de maig de 2009 a les instal•lacions de l’IES Ramon Berenguer IV de Sta. Coloma de Gramenet i el 20 de maig amb les persones participants al taller al Centre Cívic Singuerlín.
Les sessions es desenvoluparan el 14, 21, 22 i 28 de maig de 2009.

ON?
La primera sessió es desenvoluparà al CRJ Mas Fonollar i les properes sessions es faran al Centre Cívic Singuerlín.